lørdag 6. juli 2013

Valgkamp 2013 - fokus på skole

Valgkampen har allerede vart en stund, noe som preger feeden min på Twitter. Dessverre er det altfor ofte lite sjarmerende passiarer mellom politiske motstandere, der man drar fram fragmenter og forsøker etter fattig evne å gjøre tilstanden verre enn den er.
Ved en anledning slang jeg ut en replikk til @konservativ og @trettebergstuen om at de i prinsippet gjorde seg ulekre begge to. @konservativ var på ballen og ba om unnskyldning...kudos til ham for det.

Det som dog er positivt er at man kun er 140 tegn unna enhver politiker. Jeg har fått blod på tann og har sendt meldinger til alle de partiene jeg tror jeg kan komme til å stemme på.
Siden jeg kan skole, så har jeg brukt det som tema. Målet er å få dem til å dykke litt dypere ned i sine lovnader, slik at jeg kan få et glimt av hva de faktisk vil komme til å gjøre som direkte påvirker min hverdag.
Forarbeidet mitt har bestått i å lese det som står på de ulike partienes hjemmesider, samt se landsmøtetalen til @trinesg.

Først og fremst skal Trine Skei Grande ha honnør for å være den eneste som har svart så langt. Jeg forventer ikke svar fra alle, men hadde vel håpet på noen kvirrevitt fra flere.

Hva er problemet?
Slik jeg leser det partiene skriver, så er det for det meste veldig enig i mye om skolen. Noen formuleringer er selvsagt ulike, noen reelle punkter skiller noen veldig - men ingen har som politisk mål at den offentlige skolen skal bli dårligere.

Jeg vil at det enkelte parti skal klare å konkretisere hvordan de skal oppnå sine mål, og her følger noen områder der det bør være mulig å oppfylle mitt ønske:

1) Vi vil øke/gjenreise/skape respekten/statusen for lærerne
Som mål er det lite å utsette på det, men hvordan skal dere få det til? Man kan jo ikke vedta at fra og med nå skal alle ha respekt for lærere og skolen. Hvilke konkrete tiltak kan settes i gang for at denne prosessen skal starte?

2) Lærerutdanningen skal bli bedre
Ja, i alle fall den utdanningen jeg ble utsatt for. I løpet av mine fire år på lærerskolen var det aldri noen som snakket om karaktersetting, klasseledelse eller annet viktig fra den faktiske lærerhverdagen. Da jeg startet, var sjokket ganske stort. Mye av utviklingen skal skje etter endt utdannelse og kan faktisk ikke tillegges den enkelte utdanningsinstitusjon, så kanskje det er den enkelte skolen som må profesjonaliseres?
Jeg mener også at lærerutdanningen må bli bedre,og mener noe om hvordan - hva mener dere?

3) Byråkrati/skjemavelde skal minimeres
Ok, men hva er det som er overflødig? Mulig jeg er heldig/naiv, men ingenting av det jeg i dag gjør er per definisjon unødvendig eller overlødig. Men: hadde man klart å endre fokus, så kunne jeg fått frihet til å gjøre dokumentasjon på en alternativ måte.
Faktum er at det er mulig innenfor dagens system, men folk tør ikke.
Men kjære politiker, ikke bare si at det skal bli mindre papirarbeid uten å si hva jeg faktisk skal slutte med.

Jeg vet utmerket godt at ikke alle lærere vil være enige, og hvorfor skal jeg vite bedre enn andre lærere?
Men jeg er nå i alle fall engasjert og vil gjerne forklare politikerne hva jeg mener om skole i Norge.
Kanskje klarer jeg å gi dere et innblikk i min versjon av hverdagen, kanskje dere klarer å gi meg en innsikt i deres forståelse.

Uansett:
Alle skoleinteresserte politikere:
Dere er herved invitert til matpakkelunsj på min jobb torsdag 22.08 klokka 12:00
På programmet står ledig prat om løst og fast, samt en presentasjon fra meg der jeg viser dere hva jeg skulle ønske noen kunne gjøre noe med i min hverdag.
Dette kommer til å bli enveis-kommunikasjon, men med mulighet til å stille spørsmål.
1 kommentar:

  1. Interessant innlegg. Når det gjelder punkt 2) har jeg dessverre lite å komme med. Jeg er selv matematikklærer, men er utdannet ved et universitet, og ikke på lærerskolen. Derimot tror jeg punkt 1) og 3) henger sammen. Respekten for lærere må gjenbygges, og stedet og starte er ved å la lærere bestemme mer av hva som skal foregå i klasserommet. Lærere, foreldre, rektor og lokalsamfunnet for øvrig bør ha større makt over hva som skjer på skolen. Sentralgitte læreplaner og stadig flere enkle skjema for vurdering av skoler vil føre til at skolene jobber for å oppnå disse målene, og ikke faktisk å inspirere barn og unge.

    Vi bør begynne med kaste målet om at alle skal ha lik rett til lik utdanning. Ikke bare er målet ikke ønskbart, men også helt uoppnåelig. Etter min mening bør vi tilstrebe et samfunn med stor bredde, ikke like vitnemål. Dessuten kan vi ikke bygge skipsverft i for eksempel Asker, slik at de som bor der skal ha lik rett til å kunne lære om fiskeindustri, slik som elevene i Austevoll har. I Norge lever folk svært forskjellig, og det krever forskjellige løsninger i hver eneste by og bygd.

    Byråkrati trengs for å drive en skole, eller en hel region med flere skoler. Kanskje bør politikerne utfordres til å gi slipp på makten de har over skolen? Det finnes alltid en fare når politikk og utdanning blandes.

    SvarSlett