fredag 9. mai 2014

Lærer-amøben

På mandag delte jeg ut en terminprøve til 8.klassen min. Alle læreverk tilbyr sine versjoner, alle sammen tydelig påvirket av den lay-outen som preger eksamen. I håp om å skape en prosess der klassen skulle strekke seg, så valgte jeg en prøve som var tiltenkt 9.trinn og avslutningen på høstsemesteret.
Det er mulig tanken var god, men det slo fullstendig feil. I løpet av 5 minutter hadde lyset slukket hos 80%, og de som fortsatt hadde noe lys i behold så på meg med rådvillhet og lurte på om de hadde lært dette?
Hva er svaret på et sånt spørsmål? Svaret er jo åpenbart nei ettersom eleven opplever at de ikke kan det, så da kan min fagrapport brenne en viss plass...
Jeg overlevde timen noenlunde, løpende som en ojoj fra elev til elev, med en stadig stigende følelse av å være totalt utilstrekkelig både fysisk, pedagogisk, didaktisk og faglig.
Natt til tirsdag våknet jeg med et rykk klokken 04:06, av en ide. Det første jeg gjorde var å sjekke om klassesettet med ipader var ledig, noe det var og planen kunne tenkes videre på.
Tirsdag morgen satte jeg meg ned og produserte 13 videoer der jeg løste oppgavene på den utdelte prøven. Videoene laget jeg med Educreations, en app for ipad som gjør det meget lett å lage enkle instruksjonsvideoer der ipaden blir et whiteboard.
Filmene kan du se her.
Dette er lavterskel videoer der jeg bruker minimalt med tid på skrift, manus eller lay-ouy og totalt brukte jeg i underkant av to timer på å produsere dem.

Til timen hadde jeg med meg klassesettet med ipads og en god porsjon forventing til hvordan dette ville fungerer.
Det fungerte utmerket!
Tilstede i klasserommet var det 15 stykk virtuell lærer, en på hver pad, samt et stykk lærer i kjøtt og blod.
ALDRI har jeg hatt så god tid i en arbeidstime. Elevene jobbet i eget tempo, med den oppgaven de ønsket og fikk hjelp umiddelbart ved behov.
Elevene gav tydelig uttrykk for at dette fungerte bra og at de likte det - oppreisningen fra mandagen var total.

I min jakt på det Dan Meyer kaller Patient problem solving i sin TedTalk, så er ikke dette løsningen. Men i min jakt etter å skape timer der sjansen for å føle mestring øker, så var dette en god og nyttig erfaring og jeg kommer helt sikkert til å gjøre varianter over dette igjen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar