onsdag 26. mars 2014

Slik går no dagan...

Det er jo typisk; den dagen jeg faktisk planlegger en utetime, så slår været om...
Med andre ord var det en stadig kaldere gjeng som møtte på grusbanen til første time.
På planen stod en oppgave fra PISA, fra det øverste nivået. Mitt håp og tro var at alle elevene i klassen skulle få til oppgaven gjennom en praktisk tilnærming - og det gikk på et vis.
Oppgaven er å finne i rapporten og omhandler en svingdør.
Du har en diameter på 2 meter, skal finne vinklene for de tre dørbladene, antall passerende mennesker - og til slutt, på høyeste vanskelighetsnivå i PISA, hvor stor kan åpeningen være for at det ikke skal være åpning for luft til å strømme gjennom.

Det gikk tålelig bra.
Som kjent slutter slike timer når læreren begynte å fryse, så vi forflyttet oss inn etter dn drøy halvtime.
Da var det tid for å oppsummere det praktiske vi hadde gjort ute, med en mer teoretisk vinkling. Hvordan det gikk vet jeg mer om på mandag; klassen fikk i lekse å gjengi oppgaven hjemme for foreldrene - med mål om at de skulle forstå det de forklarte.
Mot slutten av denne økta, 2 timer, ytret klassen ønske om en Kahoot i den tredje timen de skulle ha i matte seinere på dagen. Jeg sa jeg kunne lage en, og brått gikk diskusjonen høylydt om hvilke nick de skulle ha. Noen i klassen mener å ha rettighetene på å benytte # (altså en hashtagg) i nicket sitt, mens andre er mer i "Mr.Swag" og liknende vendinger.
Jeg har kommet til at jeg kjører en ganske stram linje på bruken av nick og hva jeg tillater. I dag sensurerte jeg Varg Vikernes og Mr. Gay, samt et ordspill på en seksuelt overførbar sykdom.

I pausen jeg hadde mellom øktene, satt jeg vakt for tentamen på 10. trinn. Det er jo som kjent ikke den meste krevende oppgaven, så jeg brukte tiden til å lage Kahoot'en jeg hadde lovet. Ettersom jeg finner stor glede i å lage teite alternativer. så er dette noe jeg koser meg med.
I siste økt skulle jeg vise en episode fra Siffer, så jeg la inn noen spørsmål fra den episoden i quiz'en. Da programleder Jo Røislien har en umiskjennelig hårsveis, så spurte jeg blant annet om hvilke produkter elevene trodde han brukte for å opprettholde høyden på håret. Da jeg ikke har diskutert saken med herr Røislien selv, så baserte jeg fasit på noe jeg mener jeg har sett ham tvitre; nemlig at han sverger til saltvannsspray. Korrekt eller ei, det ble oppgitt som korrekt svar...
Noen klaget på at dette hadde lite med matematikk å gjøre, en holdning jeg avviste ved å henvise til en mystisk paragraf i læreplanen - noe som vant diskusjonen.

Underveis denne dagen, har jeg jevnlig mottatt mails fra min inspektør/kollega, Christian.
Disse inneholdt diverse linker til app'er han åpenbart har fått tips om i løpet av dagen. Da jeg jo hadde tid, som vakt, så lastet jeg dem ned forløpende.
Og inn kom Myscript Calculator!
En app så genial i sin enkelhet at jeg simpelthen får tårer i øya.
En kalkulator du kan notere på med håndskriften din, den tolker det du har skrevet og utfører beregningen. Du kan skrive stygt, du kan kan stryke ut, føye til og viske ut. Denne vakre og funksjonelle kombinasjonen av nettbrett og håndskrift gleder meg langt inn i hjerterota. Den løser ingen verdensproblem, men gjør mer avansert bruk av kalkulatorer lettere for de som ikke er så knappeglade. Bruk av de mer avanserte funksjonalitetene på en kalkulator av det avanserte slaget, er gjerne skjult bak knapper med rare tegn og kombinasjoner. Her kan du ganske enkelt skrive cos eller pi, og den skjønner hva du mener. skriver du 4 men mente 5, så skriver du ganske enkelt 5 oppå 4-tallet.

Nå i kveld har jeg blitt intervjuet per Skype av en student i Volda som trengte informant til sin bachelor-oppgave. Den stakkars studenten fikk 1.14 med tiltagende hes enetale hun skal transkribere - bless her soul...

I morgen er det siste dag med undervisning før oppgave og muntlig eksamen gjenstår i h.h.v. mai og juni.

ja, ja - natta bloggen...!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar